pondělí 27. června 2011

Proč "G"? Protože "G" je in! Písmenka o GLENu a GE!

Ahoj milí příznivci mých písmenek,

navazuji po hodně dlouhé době a to už vlastně není pravda, protože se urodil článek o Rusku. Pojďme se ale vrhnout na to "Géčko". Gambáč slábne až se možná řítí ke dnu. Ale jiní na "G" jdou nahoru.

Proč si to myslím? Protože jsem se letos opět pokusil dostat na GLEN, to je taková rok trvající záležitost, kterou teď prožívám a o které píšu a budu psát hodně dlouho.

Začalo to někdy v lednu ťukáním písmenek a motivací, na základě kterých jela vybraná Grupa na výběrový víkend. Tam jsme hráli spoustu člověko-odhalujících her. Měl jsem zrovna narozeniny a oproti loni jsem dostal dárek v podobě přijetí.. Komise rozhodla, že jsem ten on a budu pasovat. Sice jsem se nedostal do zemí, které jsem si zapsal do přihlášky, ale zato jsem se dostal do země, kam jsem nejvíc chtěl. Nezbylo než to oslavit a vyrazit do GLEN, v GLEN, na GLEN, nebo se tou věcí stát:-)

GLEN není Glum

GLEN je program zaměřený na rozvojové (Globální) vzdělávání. 10 neziskových organizací z 10 evropských zemí spolu spolupracují a výsledkem je tenhle cyklus, který každým rokem vytrénuje na sto mladých multipliers (násobitele a rozmnožovatele) určitých myšlenek.

CÍLE GLENu! K ČEMU POTŘEBUJEME TY ROZMNOŽOVATELE?

- lepší pochopení globálních závislostí: zvýšit povědomí všech okolo, že tohle je opravdu jenom jeden svět, že je všechno propojené a vzájemně závislé. Ačkoli to tak třeba nevypadá, tak Evropa je spojená se světem daleko víc, než bychom si mysleli. A to nemusíme nikam lítat, stačí se oblékat, jíst, telefonovat a prostě žít.

- odpovědná rozvojová politika: vytrénovat mlaďochy z Evropy tak, aby mohli pracovat v sektoru rozvojové spolupráce a globálního vzdělávání.

- mít s našemi "jižními" partnery vztahy založené na rovnocenném partnerství a vzájemné úctě

- podpora spravedlivých a udržitelných způsobů života

- cílem je také propojit všechny ty násobitele a jejich organizace mezi sebou, taky přispívat k evropské integraci a nám - rozmnožovatelům - poskytnout prostor pro naši kreativitu a nápady.

JAK? CO TEĎ? A CO POTOM? Z ČEHO SE SKLÁDÁ ROČNÍ CYKLUS?

Celá sranda začíná zveřejněním stáží na další rok, někdy v listopadu. Následuje výše zmíněný výběrový víkend. Zásadní jsou dva šestidenní přípravné násobící semináře. První proběhl v Německu ve městečku Werpful (fotky). Od rána do večera jsme se neformálně vzdělávali, pracovali, hráli si, mysleli, diskutovali, zapojovali se, učili se, poznávali se navzájem a celé to byla jedna obrovská interakce. Druhý byl v polovině srpna v Kosteleckých Horkách (fotky). V létě či na podzim čeká na každý tandem (na GLEN se jezdí ve dvojicích, člověku vyberou kočku či kočičáka z Německa či jiné země) tříměsíční práce pro neziskovou organizaci někde v globálním Jihu, takže asi v Africe, Asii nebo Evropě.. My s Evou jedeme do Gruzie. Po návratu se pak budeme věnovat našim GE (Global Education) aktivitám v našich domovinách, takže se těšte. V březnu nás čeká další seminář a pak dostaneme list papíru, kterým to stejně nekončí...

GLOBÁLNÍ / ROZVOJOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ v GLENu

Global education je proces. Nejdřív si je třeba nějaké věci uvědomit, zjistit, že vůbec jsou. Následuje fáze hlubšího porozumění těm věcem za tím. A nakonec změníme svůj přístup a přehodnotíme svoji roli v tomhle světě. Ideálně směrem, kde budeme akční a odpovědní.

Základní hodnoty:
ROVNOST - ZAČLENĚNÍ - TOLERANCE - SOLIDARITA - SPRAVEDLNOST - NENÁSILÍ

Naše některá témata:

- mír, ekologická udržitelnost, globální spravedlnost, lidská práva, interkulturní komunikace, rasizmus, tolerance a mnoho dalších..

Globální výchova je učení pro naši budoucnost. Všichni si čím dále více uvědomují, že náš svět je obrovsky propojený. Proto jsme tu my a GE, je třeba pozvbudit lidi tak, aby byli aktivní a vedli zodpovědný život.

V tomhle textu jsem lehce zesumarizoval, co je to ten GLEN a čemu se to teď věnuju. Teoretický základ by byl. Teď ho zbývá naplnit sekundami, akcí, prací, učením a další velkou interakcí, která pro mě znamená zásadní krok vpřed. A pokud budete chtít, můžete být u toho. Číst tenhle blog, koukat na fotky a až se vrátím, tak si společně mé či naše globálně vzdělávací aktivity.

INFORMACE O GLENU, GE atd.



Tohle je nadlouho poslední článek psaný z ČR. V první půlce července odjíždím do Gruzie, opět jedu na Kavkaz na helpcamp do Omala. Co se bude dít v srpnu ještě nevím. V září začínáme pracovat v Kodě, kde po třech měsících práce bude prosinec a to je daleko stejně jako blízko:-)


Romanito, Padařovice 27.6.2011

Žádné komentáře:

Okomentovat