čtvrtek 31. března 2016

ZCESTOVALEC 2016: tisková zpráva

V zámeckém areálu ve Valči na Karlovarsku o víkendu od 22. do 24. dubna 2016 proběhne druhý ročník tentokrát již tradičního festivalu ZCESTOVALEC. 

Během víkendu proběhne několik cestovatelských přednášek, návštěvníci budou moci shlédnout výstavy rozličných druhů či filmová promítání. Nebude chybět výborná kuchyně, bar a večerní volno-hudební program. Jako v loňském roce lze cestovatele ocenit příspěvkem do klobouku. Za jídlo a pití si návštěvníci určují cenu také sami. 

Rozjezd festivalu zajistí valečská páteční klasika. Hovorna s tématem "Cestuj s autem, s batohem i s medvědem" v kavárně Prádelna a promítání filmů v sále hospodářské budovy.

V sobotu přijdou na řadu promítání s vyprávěním cestovatelů. Od 13:00 do 20:30 se můžeme se těšit na čtyři prezentace. Na cestu stopem do Mongolska, dobrovolnickou práci v uprchlických táborech, na život a cestu v autě na Novém Zélandu. Nejen motorkáře potěší cesta daleko za Bajkal na starých motocyklech Jawa. Přednášky proběhnou v sále hospodářské budovy. Program doplní několik výstav. Cestujeme virtuální realitou od Jaroslava Hampla, Home Is Where You Park it a další. Večer volná zábava spojená s hudební improvizací zatím neznámého tvaru. 

V neděli 24.4. se půjde na vycházku. Zhruba 10km po Krajinné památkové zóně Valečsko. 
 Začátek v příjemných 11:00 před IC  Prádelnou, délka 3 - 5 h. 

Během celé akce plánujeme velmi dobrou náladu, prostor pro dotazy a sdílení zkušeností a možnost nakouknout do světa skrze dojmy přednášejících. 

Akci podpořili: OÚ Valeč, Státní zámek Valeč, Karlovarský Kraj Tranquillite o.s., Valečská pálenice a další. 

MÍSTO:
Magická  barokní vesnice VALEČ v Čechách. 110km Praha, 40km Karlovy Vary.  Nejbližší vlak Libkovice (5,5km). Autobusem to jde do Valče či do  Lubence (9km) nebo do Podbořan (18km). 

PROSTOR:
Státní zámek Valeč: Sál hospodářské budovy / Infocentrum a kavárna Prádelna a okolí

UBYTOVÁNÍ
Po domluvě v domech za různých podmínek v různých podmínkách. Stanování zdarma na louce. 

VSTUPNÉ
Do klobouku přednášejícím a bar s kuchyní funguje unikátně - ceny si určujete sami. 

PODPORA A SPONZOŘI (děkujeme velice!!!)
Karlovarský kraj ( www.kr-karlovarsky.cz a www.zivykraj.cz), OÚ Valeč, Tranquillite, o.s., Valečská Pálenice a další.





PROGRAM


PÁTEK 22.4.2016

18:00 - Cestovatelská hovorna a projekce filmů od
Info-Kafé Prádelna a sál hospodářské budovy na zámku. 


SOBOTA 23.4.2016

13:00 - zahájení sobotní části festivalu
Po celou dobu festivalu budou nainstalovány výstavy fotografií.

Sobota:
13:30 - 14:30 / AUTEM PO ZÉLANDU / Heinzz
Na  Nový Zéland jsme jeli s jednoduchým plánem - co nejdříve koupit   obytnou dodávku a spoléhat na to že vše ostatní se vyřeší za běhu.   Nakonec jsme za 11 měsíců najeli 6000km po krásách obou hlavních  Zélandských ostrovů a vyzkoušeli si na vlastní kůži radost i strasti   soudobého nomádství. Nejenom za volantem ale živ je člověk, takže se   naším novým koníčkem stal trekking a přinesl nám spoustu nádherných   zážitků i ty největší krize našich životů. Dozvíte  se jaké to je  starat se v zemi s hustotou osidleni 14 obyvatel na km2 o  auto/domov z  roku 1982, žít za minimální náklady a každým dnem  vstřebávat nové a nové  tváře této úžasné země a jejich obyvatel, jaké  to je sledovat pád  laviny při koupeli v přirodním hot poolu, trávit  silvestr ve stanu s  výhledem na ledovec nebo zažít opravdovou sílu  přirody a izolace když  věci nejdou úplně podle plánu.

15:00 - 16:30 / EXPEDICE JEDEME-DALEKO.CZ ANEB 11 000 km na dvou Jawách / Vojta 
"Jak  se  říká, i cesta může být cíl. Naším cílem bylo poznání. V průběhu  našich cest jsme poznávali cizí kraje a kultury. Zároveň jsme v nových  místech poznávali stopy našich krajanů, které jsme chtěli přinášet zpět  domů a podělit se o ně. Připomněli jsme si tak, znovu objevili a nalezli  nové skutečnosti o československých stopách v dalekých krajích." O  poznatky z cesty Praha -> Moskva -> Bajkal -> Astana -> Aral  -> Kyjev -> domů trvající 2 měsíce se podělí 1/2 posádky Vojta.
16:30 - 17:30 pauza
17:30 - 18:30 / EVROPSKÉ UPRCHLICKÉ TÁBORY / Lukáš Stříteský
Vyprávění  o pobytu v upchlickém táboře Džungle ve Francouzském Calais, o   Kurdském uprchlickém táboře v Dunkirku, o zaplombování žiletkového   plotu v Maďarském Röszke, noční službě na Vídeňském Hauptbahnhof,   prolamování policejních kordonů a humanitárním zásahu na   Srbsko-Chorvatské hranici. Reportáže z cest po ohniscích uprchlické   krize v Evropě si můžete dopředu přečíst na http://blisty.cz/authors/3462-lukas-stritesky

19:00 - 20:30 / Stopem do Mongolska / Štěpán Klempíř - Stopem Kolem Světa
Ural,nekonečná   Sibiř, magický Bajkal,  pustá poušť Gobi nebo nehostinná Altaj jsou  jen  některá z míst, která  jsem na 23000 km dlouhé cestě za svobodou   Mongolských stepí musel se  svým pejskem  prostopovat a teď přišla   chvíle podělit se s vámi o  energii,kterou jsem cestou načerpal nejen  na  šamanském rituálu.

Večer: World Music Jam Session

Neděle 24.4.2016
Pro  přicestovalce i místní nabídka procházky, zhruba 10 km dlouhé,  vycházkovým tempem po stopách našich předchůdců po Krajinné památkové  zóně Valečsko. Co jsou zač a kde v zámeckém parku původně strašily  kamenné příšery uložené vedle IC Prádelny? Kam chodila zámecká smetánka  na romantické vycházky s výhledem...na kopec za panem zahradníkem? A kde  je možné si chytit pstruha z potoka Goldbach (Zlatý potok) pramenícího v  Doupovských horách? Tato místa, stejně jako magické hradiště Orlík s  výhledem na zapadající slunce nad zámkem, obejdeme a poznáme skrze  participativní kulturní komentáře. Začátek v příjemných 11:00 před IC  Prádelnou, délka 3 - 5 h. 

(V případě nepřízně počasí se ruší výlet a vytváří se prostor pro sdílení/film/worokshop v Enviroučebně).

Organizuje skupina kolem Pošty Pro Nás. Kontakt: Roman Bartoň, 775 083 575, indarokle@gmail.com 

FACEBOOK: https://www.facebook.com/zcestovalec/
https://www.facebook.com/events/938231792964765/
Znělka 2016: https://vimeo.com/163465397


Žádné komentáře:

Okomentovat