čtvrtek 25. srpna 2011

HELPCAMP SAKARTVELO - TUSHETIE 2011

HELPCAMP SAKARTVELO - TUSHETIE 2011

Po roce se opet vracim na helpcamp hedvabne stezky do Omala. Misto vcasneho prijezdu s kocovinou volim variantu prijezdu temer strizliveho, ale za to o pet dni pozdejsiho.

V Omalu doplnuju grupu lonskych harcovniku na sedm statecnych, kteri se neboji vstoupit do jedne reky dvakrat. Na miste je dalsich trinact novych koni. Brzy se ukazuje, ze ackoli sedm statecnych je v prumeru o jeden rok starsi, tak nam skupina velmi omladla:-) A zalternativnela, nejen diky slovenske stoparske divizi. Take si vice lidi varilo pro sebe. Nicmene neni pochyb o tom, ze nebicko v papulce meli vsichni ucastnici.

Behem prvniho tydne, kdy jsem se prejidal v Adzarii a opijel v Borjomi, se v Omalu tvrde pracovalo (pry:-) Nosili se kameny a provadely se podobne tvrde prace, pro ktere je potreba prvotni nadseni a entuziasmus..

Nastesti jsem mel to stesti, ze kolegove kamenoborci nezvladli zacistit vsechno, takze jsem se na chvili taky mohl chopit kbeliku ci motyky a se slzickou na krajicku zavzpominat na stare zname kreace kolem "ceske veze" Ta po lonskem zacisteni znatelne povyrostla a zpevnila. Zde si dovolim malou vsuvku. Pres vybornou atmosferu se objevil jedinec, ktery se pokusil sabotovat prubeh helpcampu malou sabotazi. Jednalo se o vhozeni kbeliku s obsahem suti a hliny do hluboke rokle. O to smutnejsi je to diky faktu, ze tento "etnolog" patri jiz k osvedcenym kadrum proverenym lonskym rocnikem. Dle jeho vysvetleni se jednalo o nahodu. Nutno podotknout, ze o tom by svedci i fakt, ze se pro kbelik okamzite vrhl bez jakekoli znamky pudu sebezachovy, trni netrni, rokle nerokle. Mozna to zase az takova sabotaz nebyla :-) Krom toho se o podvratne aktivity starala dobre organizovana skupina fanousku alkoholu, te se nakonec povedlo pravidelne promazavat kolecka helpcamparu tak, aby se mohla lehce otacet kupredu.

Behem druheho tydne probihalo znaceni turisticke trasy k temer zapomenute "vezi zamilovanych". Stezku c. 12 vsak bylo treba nejdrive zcasti zcela znova vytvorit a zbyvajici cast vycistit a zpruchodnit. V druhe casti tydne me opet potkala stestena a cela skupina se vratila tahat kameny z lesa po stezce pod posvatnym mistem. Postupovalo se oblibenou technikou "kamenolidskeho retezu" vcetne implementovani revolucni techniky hazeni kamenu jeden druhemu (tzv. stone-flow chain:-) Clovek musel nekdy zamacknout slzicku, obzvlaste ve chvich, kdy poznal kamen z loni, ktery mu prosel rukama alespon desetkrat.

Zde uvadim seznam letosnich praci (prevzaty z http://www.hedvabnastezka.cz/prace-zahranici/help-camp-gruzie-tusetie-2011)

1. Výstavba části "české věže" na hradu Keselo, která byla v loňském roce vyčištěna a připravena k rekonstrukci. Zesílení spodní části této věže.

2. Začištění prostoru před jednou z věží se zajímavými archeologickými nálezy (viz zprávu o nálezu v ruštině, kterou laskavě Petr, vypracoval vrchní archeolog HELP-CAMPu).

3. Začištění prostoru ve střední části hradu (odstranění zeminy, vyčištění povrchu) s objevem starých "kanalizačních zařízení", části původního vchodu do věže a odkrytím valů nad svahem.

4. Přenesení stavebních kamenů pro stavbu věží.

5. Příprava a vyznačení 4 km dlouhé turistické trasy k "hradu lásky" v okolí Omala (viz reportáž gruzínské televize), vyčištění prostoru okolo hradu.

Letos jsme obdrzeli dekovny dopis od spravy narodniho parku, opet probehla reportaz v gruzinske televizi, na navsteve Omala byl cesky velvyslanec, o jednom chlapikovi se tvrdi, ze si do hor privezl 10l vodky.. a vubec, povedomi o helpcampu stoupa a to je jenom dobre.

Hlavni je ale pratelska atmosfera mezi ucastniky, unikatni kouzlo cele magicke Tusetie - obzvlaste Omala a v neposledni rade take spoluprace s mistnimi. Timto dekuji vsem ucastnikum a jmenovite Slavkovi Horakovi za opetovnou investici sveho volneho casu na pripravu tohoto vyjimecneho helpcampu.A zdravim nejen Cielu a Nugzora, ale i nase kamose z nizu!

Zde je nekolik zakladnich pozadavku pro zajemce o ucast v roce 2012:

Pozadujeme:

  • Výborná znalost anglického a perskeho jazyka.
  • Znalost práce s PC, Java, PhP, kontingencni tabulky,
  • Pečlivost, svědomitost, samostatnost, vlastní iniciativa pro hledání nových řešení pro transport kamenu , uziti krumpace, motyky a lopaty
  • Velmi dobré komunikační schopnosti a vystupování, kladny vztah k alkoholu
  • Týmový hráč a motivace pro práci v neziskovém sektoru.
  • Aktivni pristup, orientace na kamen, pripadne na hlinu ci kbeliky

Nabízíme:

  • Pomerne mladé a dynamické pracovní prostředí, prostor pro seberealizaci kocovinu a osobní rozvoj.
  • Pracoviste v centru Omala v srdci magicke Tusetie
  • Tri hodiny elektriny denne, kravska hovna vsude kolem
  • Internetove pripojeni 3-4 dny chuze od pracoviste
  • Částečný pracovní úvazek v cervenci 2012
  • Odpovídající finanční ohodnocení v neziskovém sektoru (cca nic/hod)

ODKAZY

Fotografie z letosniho rocniku (2011)

Fotky z tydne straveneho v Omalu po helpcampu

Fotografie z roku 2010

Informace o helpcampu

Clanek o helpcampu 2010

Gruzie, zeme jako zadna jina.. Pak pismenek o Cesko-Slovensko Tusetinskem projektu v Omalu (helpcamp2010)

Fantasticky help-camp v gruzinskych horach. Obnova historickych pamatek v tajemne Tusetii (helpcamp2010, redakcni uprava hedvabna stezka)

Tusheti Protected Areas

National Park of Tusheti

Reportáž gruzínské televize o značení tras a českých studentech v Tušetii

Slavomir Horak, osobni web: Stredni Asie + Kavkaz, more informaci

Tbilisi Hostel

Moje stranka o Gruzii (jeste neni:-]

Žádné komentáře:

Okomentovat